10 Şubat 2008 Pazar

Hessen Eyaleti seçim sonuçları belli oldu…


Hessen Eyaleti'nde yapılan seçimlerin sonuçlarına göre SPD önde. Bu sonuçlara göre Mürvet Öztürk(Grüne) ve Turgut Yüksel(SPD) Hessen Eyaleti Meclisi'ne girmeyi garantilediler.

Almanya'da iki eyalette seçim vardı. Hessen ve Aşağı Saksonya eyaletlerinde yaşayanlar yeni bir meclisi oluşturabilmek için sandığa gitti. İki eyalette yaşayan yaklaşık 140 bin Türk kökenli de sandık başına gitti. Hessen ve Aşağı Saksonya'yı 5 yıl yönetecek hükümetin belirlenmesi için oy kullandı. Oy verme işlemi saat 8.00 başlayıp akşam saat 18.00'e kadar sürdü.

Bu sonuçlarla birlikte Koch Hüümeti alınan yüzde 36,8'lik oy oanına rağmen yıkılmış oldu. CDU'nun FDP ile de koalisyon yapma olasılığı bulunmuyor.

SPD'nin Başbakan adayı Andrea Ypsilanti sonuçlardan sonra partililere yaptığı konuşmada sonuçlardan çok mutlu olduğunu belirtti. Kendisine destek veren herkese teşkkür eden Ypsilanti,"Biz bu ülkedeki diğer kültürel ve politik gruplar içinde çalıştık ve kazandık. Savunduğumuz konularda haklı çıktık. Asgari ücret, eğitim ve enerji konularında ne kadar da doğru görüşler içinde bulunduğumuzu halkımız da destekledi. Son dakikakaya kadar kazanmak için elimizden geleni yaptık. Çabalarımız boşa çıkmadı. Birbirimize verdiğimiz destek muhteşemdi." dedi.

Seçime katılım oranı yüzde 65 oldu.
- Her beş kişiden birinin göçmen olduğu Frankurt kentinde ise öğle saatlerinde seçime katılma oranı, 5 yıl öncekine göre 1,5 puan artarak yüzde 20,1'e yükseldi.
- Hessen'deki SPD'liler, eş, dost ve ailelere, seçime katılmayı hatırlatmak için cep telefonuyla yoğun bir SMS trafiği gerçekleştirdi.

Hiç yorum yok: